pizza

Zo boost je jouw gezondheid

Toch even die zak chips opentrekken, lekker een filmpje kijken op de bank in plaats van sporten of juist maar door blijven werken terwijl jouw lichaam behoefte heeft aan rust. Misschien zijn deze dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn, wel herkenbaar voor je. Maar hoe komt het nu dat je zo makkelijk in deze niet helpende patronen valt? En wat heeft ons oerbrein hier mee te maken? In dit artikel ontdek je waarom het zo verleidelijk is om in deze patronen te vallen en aan welke drie pijlers jij kunt werken om jouw gezondheid een flinke boost te geven.

Ons oerbrein

Ongezonde patronen lijken vaak automatisch in ons leven te passen, terwijl gezonde patronen vaak lastig vol te houden zijn. Hoe komt dit en hoe kun je van die ongezonde patronen afkomen? De reden dat wij makkelijker kiezen voor ongezonde patronen stamt uit de oertijd. Ons oerbrein, ook wel ons reptielenbrein genoemd, is ons oudste brein en zorgt er voor dat wij aan onze primaire levensbehoeften kunnen voldoen. Ademhaling, het herkennen van gevaar, maar ook het herkennen van eetlust. Bij gevaar heb jij bijvoorbeeld een schrikreactie en bij een honger gevoel wil je eten. In de oertijd betekende dit overleven en had dus invloed op ons gedrag.

Ons oerbrein gek is op zoet en zout en daarom is het helemaal niet zo gek dat we vaak kiezen voor minder gezond voedsel. Vanuit ons reptielenbrein is de keuze tussen een bakje paprika chips en een bakje wortelen snel gemaakt! Het kiest voor de weg van de minste weerstand, gemak, het vermijden van pijn en zo comfortabel mogelijk zijn. Op deze manier hebben wij altijd overleeft en de patronen uit die tijd vinden wij nog steeds prettig om te doen. Heb je honger? Even wat bestellen. Als je geluk hebt kun je dit ergens tussendoor naar binnen werken, zodat je nog productiever kunt zijn. Onze maatschappij is ingericht op consumeren en speelt in op alles waar het oerbrein van houdt: de makkelijkste weg.

  • We nemen liever de lift in plaats van de trap.
  • We pakken de auto in plaats van de fiets
  • We kopen kant en klaar maaltijden in plaats van het zelf bereiden

Op het moment dat jij gezonde patronen wil aanleren, is het belangrijk dat jij jouw reptielenbrein aanspreekt op dingen die jouw oerbrein herkent. Op deze manier kun jij een patroon op langere termijn volhouden en lijkt de gezonde levensstijl vanzelf te gaan. Dit kan aan de hand van drie pijlers: ontspanning, gezonde voeding en beweging & sport.

Ontspanning

In de oertijd was er een duidelijk dag en nacht ritme. De dag was voor verzamelen en jagen, de nacht voor rust, ontspanning en slaap. Tegenwoordig is met alle schermen (met blauw licht) het voor ons oerbrein nog wel eens lastig te onderscheiden wanneer het moment van rust is aangebroken. Voldoe aan de behoefte aan ontspanning in jouw oerbrein aan met:

  • Een goede nachtrust. Goede nachtrust met gemiddeld 7 tot 9 uur slaap is essentieel. Vermijd voor het slapen blauw licht. Dit zal er voor zorgen dat je makkelijker in slaap kunt vallen en een betere nachtrust zult ervaren.
  • Meditatie en mindfulness. Sta overdag niet altijd aan, neem ook jouw momentjes van ontspanning. Neem bijvoorbeeld tijd voor je lunch, sta even stil in het moment en geniet écht van het eten dat voor je staat.
  • Ademhaling. Doe dagelijks ademhalingsoefeningen, waarmee jij bewuster van jouw ademhaling wordt en het terug gaat naar jouw natuurlijke ritme.

Voeding

In de oertijd waren er uiteraard geen maaltijden die je af kon halen, kant en klare magnetronmaaltijden of bewerkt voedsel. Ook was de voeding die jij tot je kreeg afhankelijk van wat er die dag buit was gemaakt. Dit betekent dat er niet op elk moment van de dag voedsel beschikbaar was en ons lichaam hier op ingesteld is. Je kunt eten en drinken zoals de natuur het bedoeld heeft door:

  • Minimaal 500 gram groente per dag te eten, het liefst uit het seizoen waar je in zit. Dit zorgt voor de voedingswaarden die wij als mens nodig hebben (en zorgt er daarnaast voor dat je minder ruimte hebt voor slecht voedsel)
  • Voldoende te drinken door te beginnen met bulkdrinken. Begin elke ochtend met 2 glazen (of meer) en doe hetzelfde voor jouw lunch en diner.
  • Drie dagen dagen per week te vasten (Intermittent vasten). Ons brein herkent schaarste omdat wij lang geleden niet altijd voedsel hadden. Vasten kan voor het verlies van lichaamsvet en daarnaast voor méér energie zorgen.  

Bewegen

Hoewel het tegenwoordig niet meer noodzakelijk is om continue te bewegen om te overleven, vindt ons lichaam dit nog steeds fijn. Bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft doe je zo:

  • Beweeg vroeg in de ochtend voor je ontbijt. Vroeger moest de jager/verzamelaar eerst voedsel zoeken om te kunnen eten, voordat het überhaupt maar aan andere dingen kon denken. Ook in de huidige tijd is vroeg bewegen goed voor je. Als jij voor jouw ontbijt sport, zul jij een hogere vetverbranding hebben (een hoge bloedsuikerspiegel en hoog insulineniveau remt de vetverbranding en zorgt ervoor dat je vooral koolhydraten verbrandt)
  • Doe dagelijks aan krachttraining. Jouw oerbrein herkent krachttraining aangezien vroeger nodig was om te overleven. Daarnaast maakt krachttraining je fysiek en mentaal sterk.
  • Werk dagelijks aan jouw conditie. Wandel, sport, pak de trap of die iets anders wat je kan. Een goede conditie was vroeger noodzakelijk, aangezien je hiermee een stuk beter kon jagen, vluchten of vechten. Daarnaast zorgt sporten voor geluksstofjes in jouw brein, dus zul jij je een stuk gelukkiger voelen

Volhouden

Leuk al die nieuwe patronen, maar hoe houd je deze vol? Tijdens de Droom Leef Geniet theatershow krijg jij verschillende tools aangeboden die jou hier mee helpen. Eén van deze tools is om een nieuw gedrag te koppelen aan een oud patroon. Voorbeeld: jij doucht dagelijks. Waarom neem jij tijdens die douche niet gelijk een aantal glazen water en doe jij een paar squats? Zo heb je de ontspannenheid van een douche, de voeding in de vorm van water en beweging in de vorm van squats!

Wat is het eerste nieuwe gezonde patroon dat jij gaat implementeren?

Foto door Damian Barczak

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.