lucky-cat

De geluksparadox

Velen van ons doen te veel, zijn niet 100% gelukkig in wat wij doen terwijl wij meer dan ooit naar geluk streven. Om te kijken naar hoe dat komt, kunnen wij kijken naar de geluksparadox. Je zult minder geluk ervaren als jij jouw zinnen zet op het behalen hiervan. Je bent je namelijk heel bewust van het ontbreken van geluk, als jij niet gelukkig bent. Dit wordt ook wel de geluksparadox genoemd. In dit artikel kom jij er onder andere achter hoe je met deze geluksparadox om kunt gaan en hoe je er voor zorgt dat je niet doorslaat in persoonlijke ontwikkeling.

Het zelfhulpboek op een verjaardag

De mens is vanuit evolutionair standpunt niet gemaakt om geluk te ervaren, maar om geluk na te streven. Geluk ervaren maakte namelijk lui, naar geluk streven zorgt ervoor dat mensen hun omstandigheden gaan verbeteren. Iets dat redelijk cruciaal was vanuit evolutionair oogpunt gezien. Het is dan ook niet zo gek dat de wereld van persoonlijke ontwikkeling groter is dan ooit.

In tegenstelling tot een aantal jaar geleden is het geven van een zelfhulpboek op een verjaardag één van de normaalste zaken in de wereld geworden en vliegen de social media advertenties waarin jou wordt uitgelegd hoe jij jouw beste leven kunt leiden je om de oren. Iedereen wil groeien en de beste versie van zichzelf worden. Maar hoe word je nou de beste versie van jezelf? En moet je niet gewoon tevreden zijn met het leven dat je nu hebt?

Exponentiële groei

Een leven waarin jij de beste versie van jezelf wordt, valt of staat met het hebben van de juiste mindset. Als wij kijken vanuit de psychologie wordt er, volgens Stanford professor Carol Dweck, onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten mindset in het leven: de ‘vaste mindset’ en ‘groeimindset”.

Bij het eerste soort, de vaste mindset, gaan wij er vanuit dat intelligentie en competentie vast staan. Intelligentie wordt gezien als een statisch iets en mensen die een vaste mindset hebben zullen proberen om falen proberen te voorkomen en competent te lijken voor de buitenwereld. Ze zullen uitdagingen uit de weg gaan, eerder opgeven als het lastig wordt, weinig met feedback willen doen en zich bedreigt voelen door het succes van anderen. Uiteindelijk creëer je hiermee het resultaat dat zij snel aan hun plafond zullen zitten en dus niet hun volledige potentieel zullen bereiken. 

Uiteindelijk wil je natuurlijk een groeimindset hebben. Je wil vooruit in het leven en de dingen doen waar je van droomt, maar op dit moment misschien nog niet tot de mogelijkheden toe hebt. Mensen die beschikken over een groeimindset zullen uitdagingen aangaan, volhouden als het lastig wordt, moeite doen als iets positiefs zien, leren van feedback en inspiratie halen uit het leven van anderen. Op deze manier zullen zij hun hele leven exponentieel blijven groeien en hogere levels bereiken dan dat zij zelf misschien wel ooit als mogelijkheid zagen.

Het goede nieuws is dat jij zelf impact hebt op jouw type mindset. Het veranderen van jouw overtuigingen kan een grote invloed hebben op de rest van jouw leven. Waarom zou jij tijd spenderen aan anderen hoe competent jij bent als je ook kan werken aan jouw skills en daarmee echt beter te worden? Waarom zou jij omgaan met mensen die jouw zelfvertrouwen naar beneden zullen halen in plaats van jou uit te dagen om te groeien? De drive om jezelf te ontwikkelen en persoonlijke transformatie te ondergaan, ook als het even niet goed gaat, is de basis van de groeimindset. 

Supplementen als ontbijt

Zoals wij echter bij het kijken naar de geluksparadox hebben geleerd, is het tijdens het streven naar geluk lastig om het geluk echt volop te ervaren. Wij denken dat wij als we een bepaald eindresultaat hebben bereikt, wij gelukkig zullen zijn. De realiteit is echter dat als wij een bepaald doel hebben bereikt, wij een nieuw doel stellen en het oude resultaat als “niet goed genoeg” ervaren. 

Wij lijken nog wel eens te vergeten om te kijken hoe mooi de reis is. Als je vergeet van de reis te genieten, sla je misschien wel door in wat jouw oorspronkelijke doel was toen je begon aan jouw persoonlijke ontwikkelingsreis: gelukkig zijn. Je raakt verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling: je wordt een persoonlijke ontwikkelingsjunkie.

En zoals elke verslaving begint, is het in het begin allemaal heel prettig. Je merkt dat je vooruit gaat in het leven en je voelt je fijn. Maar zoals bij veel dingen, is te veel van iets niet goed.. Je blijft meer willen en hebt aan jouw huidige “gezonde” dosis niet genoeg. Tenminste, als je het niet op de juiste manier aanpakt.

Doorslaan in jouw verslaving aan persoonlijke groei, kan zich namelijk ook ontwikkelen in te veel willen doen. Je ziet de mensen om je heen groeien en de mooie dingen in hun leven laten zien. Dat wil je ook, jij wilt meer. Een betere gezondheid, meer geld op de bank, een betere relatie. Het houdt niet op! En natuurlijk is het goed om doelen te stellen en jouw leven te willen verbeteren..

Maar als jij naast jouw (misschien wel) 40-urige baan ook nog eens vijf keer per week moet sporten, elke dag om 5 uur op moet staan, vier pagina’s in jouw journal moet schrijven, 3 verschillende cursussen volgt en 50 verschillende voedingssupplementen neemt op een exact tijdstip, kan het wel eens te veel worden. 

Want wat gebeurt er als je één keer vergeet jouw supplementen in te nemen voor jouw ontbijt? Je slaat jezelf voor de kop, want jij had jezelf toch belooft dat je deze keer wél de discipline zou hebben om het vol te houden. 

Je bent verslaafd aan persoonlijke groei en wil steeds meer. 

Foto door Cris Feliciano

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.