Wat is zelfvertrouwen?

De meest genoemde zelfvertrouwen betekenis is vertrouwen hebben in jouw eigen kunnen. Vertrouwen in jezelf groeit op het moment dat jij positieve feedback van jezelf en anderen krijgt op het moment dat je iets doet. Een soortgelijke situatie in de toekomst met meer zekerheid tegemoet zien. Het verschil tussen zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen is minimaal en betekent vrijwel hetzelfde.

Waarom voel ik me onzeker?

Een gebrek aan zelfvertrouwen of je onzeker voelen komt vaak door het feit dat je dingen van jezelf verwacht of aan jezelf hebt opgelegd, maar hier vervolgens niets mee doet. Een onzeker gevoel kan vanuit jezelf komen, maar ook vanuit het idee dat bepaalde dingen van je verwacht worden vanuit externe factoren. Op het moment dat jij je niet voldoet aan de “verwachte uitkomst”, zou het kunnen zijn dat je het gevoel hebt te falen. Ook al heb je hier geen harde afspraak over gemaakt. 

Voorbeeld: je wil tijdens een groepsgesprek een interessante bijdrage leveren, maar je begint te stotteren of de reactie van anderen is niet zoals je had verwacht aangezien zij je compleet negeren. Op dat moment voldoe je niet aan jouw eigen verwachten én je hebt het idee dat je niet aan de verwachting van anderen voldoet. 

Werken aan zelfvertrouwen is gelukkig mogelijk. Door realistische verwachtingen te stellen en elke dag een stukje aan jezelf te werken, word je vanzelf zelfverzekerder.

Hoe word ik zelfverzekerder?

Persoonlijke ontwikkeling en specifiek zelfvertrouwen ontwikkeling gaat over het opbouwen van positieve ervaringen. Wij willen allemaal ons leukste leven leren leven, maar vaak moet je daar wel wat voor doen. Zelfvertrouwen vergroten als volwassenen is niet altijd makkelijk en eenvoudig, maar zolang je de goede stappen zet, olang je de

Tips om (snel) zelfverzekerder te worden zijn onder andere:

Verzamel positieve ervaringen!

Als je op momenten waar jij je minder zelfverzekerd voelt positieve ervaringen verzameld, zul je deze momenten steeds makkelijker vinden. In het begin zal het nog een beetje eng zijn, maar je zult steeds meer merken dat het eigenlijk allemaal wel meevalt.

Doe rustig aan!

Op het moment dat je gestrest bent, zul je in situaties die je nog een beetje eng vind de stress nog meer voelen! Op het moment dat je compleet ontspannen bent, zul je de angst minder voelen. Denk bijvoorbeeld eens aan jouw laatste vakantie en neem dat gevoel mee!

Realiseer je dat iedereen dingen spannend vindt!

Je bent zeker niet de enige. Iedereen vindt dingen nog wel eens spannend. Als je een enorme zaal hebt en degene die op het podium staat iemand uitnodigt om ook op het podium te komen, zullen weinig mensen te staan springen.

Werken aan zelfvertrouwen

Werken aan je zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen kijken opbouwen is waarschijnlijk makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Verwacht echter geen wonderen, je zult er wel wat voor moeten doen. Door de momenten waarop jij je in het verleden (of in het heden) minder zelfverzekerd voelt bewust op te zoeken, zul jij stapje voor stapje kunnen werken aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen. 

Op het moment dat jij je meer wilt laten gelden tijdens een meeting op werk, spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af om één ding ding toe te voegen aan het punt van een ander. Dit is een stap die niet te groot is, maar je toch uit jouw comfortzone pusht. Je kunt vervolgens jezelf meer vertrouwen, omdat jij hebt gedaan wat je van plan was. Vervolgens maak jij deze stapjes steeds groter, totdat jij op een punt bent dat het compleet vanzelf gaat. Je hebt namelijk zoveel positieve ervaringen gehad, dat een negatieve verwachting geen plaats meer heeft in jouw hersenen. Voila: je bent een stukje zelfverzekerder! 

In dit artikel hebben wij vooral zelfvertrouwen in bepaalde situaties besproken. Wil jij zelfvertrouwen in jouw hele leven ervaren? Dan is Droom Leef Geniet dé theatershow voor jou! tijdens twee dagen persoonlijke ontwikkelingscabaret ga jij lachen én werken aan jouw droomleven… Hoe dat er ook uitziet voor jou.  Lijkt dit jou fantastisch? Koop hier dan direct jouw kaarten.

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.