persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is werken aan de aspecten die jij in jouw leven beter wilt zien. Een ander woord voor persoonlijke ontwikkeling is persoonlijke groei. Dit kan in veel verschillende aspecten van het dagelijkse leven, waaronder: persoonlijke effectiviteit, intuïtieve ontwikkeling, fysieke ontwikkeling of je spiritueel ontwikkelen. Je leven veranderen kan én een leuker leven kun je leren

Waarom jezelf persoonlijk ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk als jij het optimale uit het leven wil halen. Betekenis aan je leven geven kan voor iedereen anders zijn, maar als er gekeken wordt naar de natuur van de mens willen wij groeien. Wij willen ons gezonder voelen, meer leuke dingen doen, een fantastisch sociaal leven en het liefst ook nog eens zonder stress. Zelfrealisatie staat centraal. 

Op het moment dat jij bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, creëer jij een situatie in jouw leven die ervoor zorgt dat jij jouw leukste leven kunt leven. Op het moment dat jij nu nog wordt tegengehouden door bijvoorbeeld angst, kan het lonen om hiermee aan de slag te gaan. Zie je al voor je hoe het leven er zonder angst uit zal zien? Bepaal welke aspecten van jouw leven jij wil veranderen en ga er mee aan de slag.  

Bepaal je persoonlijke doelen

Persoonlijke doelen kun je bepalen door goed te kijken naar waar jij op dit moment staat in jouw leven en wat jij graag in de toekomst anders zou willen zien. Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Op het moment dat je geen duidelijkheid hebt over waar je naartoe wilt, is het lastig om persoonlijke doelen te behalen.

Op het moment dat je de richting hebt bepaald, kun je gebruikmaken van verschillende hulpbronnen. Hulpbronnen kunnen bijvoorbeeld methoden en technieken zijn om jouw emoties positiever te laten zijn, een coach zijn die jou helpt jouw doelen scherp te houden of iets anders dat jou helpt om jouw doel te bereiken.

Voorbeelden van persoonlijke leerdoelen

Doelen bereiken doe door jouw persoonlijke leerdoelen zo specifiek mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de SMART-methode. SMART doelen opstellen doe je door jouw doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken. Een goed voorbeeld van een SMART doel, is bijvoorbeeld:

“Binnen 1 jaar wil ik 15 kilo zijn afgevallen door 3x per week te sporten en onder mijn caloriebehoefte te eten.” 

Doelen stellen is voor iedereen persoonlijk. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar wat voor jou specifiek relevant is. Voorbeelden van persoonlijke doelen zijn bijvoorbeeld fitter worden, beter worden in communiceren, een andere baan, meer verbinding of misschien wel meer financiële vrijheid.

Hoe begin ik mijzelf persoonlijk te ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling begint bij het kijken naar jouw huidige leven. Het gaat over zelfkennis, overzicht en de wil om het echt te willen te bereiken. Bewustwording van waar jij op dit moment in het leven staat en hoe je dit graag anders zou willen zien. Het gaat om naar binnen kijken én naar buiten kijken.

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden zijn onder andere die ene buurman die 20 kg is afgevallen of jouw partner die vol voor een nieuwe baan gaat. Persoonlijke ontwikkeling gebeurt namelijk overal om je heen. Misschien zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Iedereen heeft namelijk wel wat in het leven dat hij of zij wil verbeteren en het belangrijkste is starten.

Starten is nog net wat makkelijker als je de kennis van experts en de hulp van anderen in kunt schakelen. Het kan helpen om het samen met iemand te doen, zodat je weet dat je niet alleen aan je leukste leven werkt. Daarom kan het helpen om een persoonlijke ontwikkeling opleiding te doen.

Wil jij een eerste stap maken in de wereld van persoonlijke ontwikkeling of lijkt een nieuwe motivatieboots jou geweldig? Tijdens de Droom Leef Geniet theatershow op 2 en 3 april 2022 kun jij de eerste stap zetten naar een leuker leven. Op deze pagina lees je meer en hier koop je direct jouw kaartje!

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.