droombaan

Zo herken je eenvoudig jouw droombaan

Hoe vind jij jouw droombaan? Het is iets waar wij allemaal naar zoeken: een baan waar je met leuke mensen werkt, waar je jouw passie in kwijt kunt en elke dag vol plezier mee aan de slag gaat. Zelfstandig of bij een bestaand bedrijf. Toch is het nog niet altijd even makkelijk om zo’n baan te vinden. Want is het wel realistisch? En zo ja… Hoe kom je daar dan? In dit artikel gaan wij je aan de hand van drie eenvoudige stappen meenemen in hoe jij jouw droombaan kunt herkennen en hier naar toe kunt werken.

Stap 1: Breng jezelf in de stemming van een dromer

Alles begint met een droom of een visie. De eerste stap is daarom ook heel klein: ga eens voor jezelf terug naar een moment in het verleden waar jij lekker kon dromen… Een moment waar je lekker kon fantaseren en waar de sky the limit was. Beantwoord vanuit die stemming de volgende vraag:

Stel dat álles mogelijk is… Wat zou in dat geval jouw droombaan zijn?

Denk even over die vraag na en schrijf dat antwoord voor jezelf op. Ga vervolgens naar de volgende stap.

Stap 2: Jouw droombaan aan de hand van de neurologische niveaus.

Nu je in de stemming van een dromer de vraag “Wat zou mijn droombaan zijn?” hebt beantwoord, gaan wij aan de hand van de neurologische niveaus van Robert Dilts kijken naar waar die droombaan precies uit bestaat. Mocht je dit model nog niet kennen, kijk dan even hier. Om dichter bij jouw droombaan de komen, kun jij jezelf de volgende vragen stellen op de verschillende neurologische niveau’s:

Omgeving: Stel je voor dat jij jouw droombaan hebt, waar ben je dan? Wat zie je om je heen en welke mensen zijn er? Stel dat je van een afstandje zou kijken, wat zie je dan nog meer?

Gedrag: Welk gedrag vertoon jij als jij jouw droombaan hebt? Wat ben jij allemaal aan het doen? En de mensen om jou heen, wat zijn die aan het doen?

Capaciteiten: Welke vaardigheden, talenten en eigenschappen zet jij in als jij jouw droombaan aan het uitvoeren bent? Welke talenten komen naar buiten? Wat komt er allemaal uit jouw vingers?

Overtuigingen: Wat geloof jij als je in jouw droombaan bent? Over jezelf en over anderen? Welke overtuigingen heb jij als je met jouw droombaan bezig bent en wat is hier zo belangrijk voor jou?

Identiteit: Wie ben jij als je in jouw droombaan bezig bent? Welke rol vervul jij en welke kwaliteiten wil jij inzetten als jij in je droombaan bezig bent? Wat voor persoon ben jij in het team?

Missie: Waar doe je het allemaal voor? Als jij in jouw droombaan bent, wat levert dat jou op? Wat levert het de mensen om jou heen op? Wat levert het de maatschappij misschien wel op?

Stap 3: Stap in de stemming van de denker

Als jij op bovenstaande vragen een antwoord hebt kunnen geven, is het tijd voor de laatste stap. Stap hiervoor eens in de stemming van “de denker”, degene die de praktische kant van dingen kan bekijken. Kijk vanuit deze stemming naar de kleine praktische stappen die er voor nodig zijn om jouw droombaan te krijgen. Kortom: maak een stappenplan van A tot Z!

Wat is het eerste kleine stapje dat jij gaat zetten richting jouw droombaan?

Foto door Andrea Piacquadio

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.