Wat zijn jouw ambities? Zo kom je erachter

Een eigen bedrijf, een fantastisch lichaam of een sociaal leven waar iedereen jaloers op is. Iedereen heeft diep van binnen ambities. Hoe herken je echter jouw ambities en hoe maak je ze waar? Daar kom je in dit artikel achter!

Wat zijn ambities?

Ambities zijn kort gezegd dingen die je nog graag wilt bereiken in het leven. Op dit moment ben je op één punt in jouw leven en je wilt naar het volgende niveau. Op welk vlak dat is, verschilt van persoon tot persoon. Verder in dit artikel is een ambities lijst te vinden, met daarin veelvoorkomende ambities. Staat die van jou er tussen?

Ambities kunnen zowel interne ambities als externe ambities zijn. Interne ambities gaan vaak over iets wat jij van binnenuit wil veranderen, bijvoorbeeld zelfverzekerder zijn. Externe ambities gaan over dingen die je wil bereiken in de fysieke wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan promotie op jouw werk.

Het behalen van externe ambities, gaat vaak samen met het halen van interne ambities. Op het moment dat jij voor een promotie gaat, is een bijbehorende eigenschap het vergroten van jouw zelfvertrouwen en leiderschap. Het is aan jou de taak om de persoon te worden, voor wie de ambities behalen mogelijk is!

Voorbeelden van ambities

Ambities kun je op elk gebied van het leven hebben. Vaak wordt er gedacht aan ambities op het gebied van carrière. Naast ambitie tonen op de werkvloer kun je ambities hebben op verschillende vlakken. Een leuker(e) relatie? Die kan zeker in jouw ambitie lijst! Gezonder eten, meer kennis opdoen of een groter socialer leven? Zeker allemaal dingen om naar toe te werken.

Voorbeelden van persoonlijke ambities kunnen dus op elk vlak in het leven liggen. Het is aan jou om jouw eigen ambities te herkennen, duidelijk te maken en vervolgens waar te maken. Hoe jij dit kan doen? Dat lees je hieronder!

Eigen ambities herkennen en omschrijven in 3 stappen

Ambitie herkennen

De eerste stap is om jouw ambities te herkennen. Wat wil jij echt? Deze vraag kun je stellen op verschillende niveaus. Binnen Neuro Linguïstisch Programmeren kennen we de neurologische niveaus. In de neurologische niveaus zie je onder andere hoe en op welke verschillende aspecten jij ambities kunt hebben.

De neurologische niveaus zijn in volgorde van boven naar beneden:

Missie – Waartoe?

Identiteit – Wie?

Overtuigingen – Waarom?

Vaardigheden – Hoe?

Gedrag – Wat?

Omgeving – Waar, wanneer, met wie?

Op het moment dat jij iets binnen één van de neurologische niveaus verandert, zul je merken dat de andere mee veranderen. Jouw ambities zullen duidelijker worden. Op het moment dat jij een groter doel hebt (missie), zal het idee van wie jij wilt zijn mee veranderen. Jouw overtuigingen, vaardigheden, gedrag en omgeving zullen volgen. Je zult de ambitie hebben om te veranderen.


Ambitie omschrijven

Op het moment dat jij duidelijker hebt welke richting jij op wil met jouw leven, zul jij jouw ambities duidelijk moeten omschrijven. Op het moment dat het namelijk niet duidelijk hebt wat het precies is wat je wil en wie je wilt zijn, zul je zonder doelen door het leven gaan.

Omschrijf jouw ambities daarom ook in zoveel mogelijk detail. Een goede en bekende methode om jouw ambities en doelen te omschrijven is SMART.

Op het moment dat jij jouw ambitites en doelen SMART omschrijft, maak je het:

Specifiek

Meetbaar

Acceptabel

Realistisch

Tijdsgebonden

Een voorbeeld van een goed SMART doel van een veelvoorkomende ambitie (gezondheid) is:

Ik wil over 12 maanden (op 24 augustus 2023) 10 kilogram zijn afgevallen, door middel van 3x per week te sporten en dagelijks onder mijn caloriebehoefte te blijven.


Ambities waarmaken

Inmiddels heb jij jouw ambities herkent en goed omschreven. Het is nu tijd om jouw ambities te realiseren! Ambities waarmaken is uiteraard wat jouw uiteindelijke doel is. Zoals eerder besproken bij ambities herkennen, kun je ambities hebben op verschillende niveaus.

Ambities waarmaken begint bij het kijken naar de hogere neurologische niveaus. Op het moment dat jij een grote missie hebt waaraan jij jouw leven wilt wijden, zal jouw gedrag automatisch volgen. Dit zorgt ervoor dat jij je ambities waarmaken. Op het moment dat jij enkel jouw gedrag wilt aanpassen zonder groter doel, zou je meer moeten leunen op motivatie en discipline. Dit kan voelen als een zwaar en moeizaam proces.

Op het moment dat jij jouw ambities waar te maken, bedenk dan waartoe jij op de wereld bent en wie de persoon is die jij wilt zijn. Jouw acties zullen volgen.

Tips om je ambities om te zetten in acties

Tijd om jouw ambities om te zetten in acties en resultaat! Op het moment dat jij jouw ambities wilt waarmaken, is het goed om dit in concrete doelen om te zetten. Bekijk hieronder de drie tips om jouw ambities waar te maken door middel van acties:

Weet wat er voor nodig is

Op het moment dat je ambities hebt moet je weten wat er voor nodig is om die ambities te behalen. Doelen hebben is leuk, maar hoe zit je dit om in concrete stappen? Met alleen dromen kom je er niet.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe baan? Kijk dan eens goed en kritisch naar jouw cv. Heb jij de ervaring en skills die nodig zijn om bij jouw droombaan aan de slag te gaan? Zo niet, stel dan concrete doelen en ga aan de slag om jouw ambities waar te maken. Neem actie om op het punt te komen

Omring je met de juiste mensen

Om jouw ambities waar te maken en om te zetten in acties, kan het helpen om je met de juiste mensen te omringen. Op het moment dat jij fitter wilt worden, helpt het niet als jij je enkel omringt met mensen die een minder gezonde levensstijl hebben. Je zult enorm gedisciplineerd en een groot hoger doel moeten hebben.

Het moment dat jij je echte omringd met mensen die gezond eten en dagelijks sporten, zal het een stuk makkelijker worden om die goede gewoontes over te nemen. Het kan dus helpen om je met de juiste mensen te omringen om jouw ambities te bereiken.

Hou het grotere plaatje in de gaten

Zoals je in de neurologische niveaus ziet kan je ambities in verschillende aspecten en niveaus van het leven hebben. Hou daarom het grotere plaatje in de gaten! Op het moment dat jij doelen voor jezelf hebt gesteld, doe dit dan met de hogere neurologische niveaus in gedachten.

Op het moment dat jij namelijk geen “zin” hebt om een bepaald gedrag te tonen, kan het lastig zijn om toch actie te blijven ondernemen. Als jij echter een missie hebt waar jij compleet achter staat, zal dit het een stuk minder zwaar maken.

Wil je meer leren over hoe jij ambities waar kunt maken en jouw droom leven kunt creëren? Binnenkort start er een nieuwe editie van Droom Leef Geniet! Ben jij erbij?

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.