In balans

Uit balans? Vind de verbinding met jezelf

Voel jij je ook wel eens verloren of uit verbinding? Je bent zeker niet de enige. We zijn te druk bezig met wat anderen van ons denken, onze telefoon of ons werk waar wij geen voldoening uit halen. Dat kan voelen alsof we te druk bezig zijn met overleven en te weinig met van het leven genieten. Dat is waarom leren te verbinden met onze “echte ik” zo belangrijk is. In dit artikel ontdek je meer over wat jouw “innerlijke ik” precies is en hoe je er mee kunt verbinden. 

Wie is jouw “echte ik”?

Wie ben ik echt? Het is een vraag die in eerste instantie lastig te beantwoorden kan zijn. Gek eigenlijk. Als er iets of iemand is van wie jij verstand zou moeten hebben, zou het natuurlijk jezelf moeten zijn. Jouw “echte ik” kun je niet direct zien. Jouw echte ik bestaat uit emoties, waarden, gevoelens, overtuigingen, doelen, motivatie en intuïtie. Het is jouw emotionele identiteit. Jouw echte ik is wie jij zou zijn als er geen externe invloeden zouden zijn. Hoe anders zou je bijvoorbeeld zijn als jij je nooit wat zou aantrekken van verwachtingen of meningen van anderen?

Als er iets bij jou niet zo lekker gaat bij het vinden van die innerlijke verbinding, kan dat voelen als een enorme last. Het kan je zelfs tegenhouden in het bereiken van jouw leukste leven. Misschien herken je dat ook wel, dat lege gevoel. Als jij voelt dat je uit verbinding gaat, zijn er gelukkig dingen die je kunt doen om daar verandering in te brengen.

Hoe kom je weer in verbinding met jouw “echte ik”?

Start met journalen

Er is geen betere manier om weer te verbinden met jouw “echte ik” en jezelf te begrijpen dan zelfreflectie. Journalen is een manier waarop je dit dagelijks kunt doen. Even lekker jouw ervaringen, gevoelens en gedachten op papier zetten. Op het moment dat je aan het journalen bent, kun je er van uit gaan dat niemand jouw gedachten leest. Je hoeft dus geen rekening te houden en kun uiten wat je écht voelt. 

Oefen met mediteren

Tegenwoordig lijkt meditatie wel de oplossing voor alles. Maar… met een reden! Het oefenen van meditatie en mindfulness heeft verschillende voordelen. Eén daarvan is het connecten met jouw echte ik. 

Meditatie helpt je namelijk om rustig en in het moment te blijven. Het geeft je een kans om op een rustige plek even met niets anders dan jezelf te zijn. Om al jouw gedachten voorbij te horen komen en er zonder oordeel naar te luisteren. Meditatie zorgt er voor dat je in het hier en nu met jouw echte ik kunt verbinden.

Neem een pauze van sociale media

Hoe lang kan je zonder telefoon of andere schermen? Vaak willen we als het leven tegenzit even de realiteit ontsnappen. Wat is een makkelijkere manier dan even niet bezig te zijn met de “echte wereld”. Door dit te doen verbreek je niet alleen de verbinding met de echte wereld, maar ook met jouw echte ik. 

Om te leren meer in contact te komen met je echte ik, kan het daarom helpen om een pauze te nemen van sociale media. Stel een tijdslimiet in op je telefoon, plan “me-time” in je agenda in of doe iets anders waarvan je weet dat het jouw mentale gezondheid goed zal doen. 

Reflecteer regelmatig

Dé manier om meer in verbinding met jezelf te komen, is om zelfbewust te worden. Een mooie eerste stap om dit te doen, is door regelmatig te reflecteren. Gewoon even checken bij jezelf: hoe gaat het eigenlijk met me? 

Als je dieper kijkt naar jouw gevoelens en gedachten, zul je merken dat je meer in verbinding komt met jouw echte ik. Doordat jij jezelf beter begrijpt, zal het makkelijker zijn om jouw sterktes en zwaktes te herkennen. Dit kun je vervolgens gebruiken om een betere relatie met jezelf op te bouwen. 

Durf te voelen

Door jouw emoties op te kroppen in plaats van te durven voelen, raak je uit verbinding met jezelf. Je hebt het vast wel eens gehoord… “wees gewoon positief“. Als je dit doet door alle negatieve gedachten weg te drukken omdat jij je schuldig voelt in plaats van ze te voelen, kan het omslaan in niet gezonde positiviteit.

Het niet willen voelen van jouw emoties kun je dan ook maar beperkte tijd volhouden voordat je uit verbinding raakt met jezelf. Op het moment dat je leert weer in verbinding te komen, realiseer jij je dat het oké is om je op verschillende manieren te voelen. Het leven is niet perfect en zal altijd ups en downs hebben. Beide zijn belangrijk voor jouw persoonlijke groei. 

Kom je ook naar Droom Leef Geniet?

Wil je deze tips in de praktijk brengen? Dat kan! Tijdens Droom Leef Geniet komen in één weekend al deze onderdelen en meer langs! Je komt in verbinding met jezelf in een zaal vol gelijkgestemden. 

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.