stress

Stress onder controle met deze tips

Nog even snel dat mailtje beantwoorden, tussendoor nog even boodschappen doen of het gevoel hebben dat je continu bereikbaar moet zijn. Het kunnen allemaal oorzaken van stress zijn als je er te lang mee in je hoofd zit. Als je veel van dit soort kleine stressprikkels krijgt, kan jouw lijft terecht komen in één grote stressreactie. Maar hoe ga je er nu mee om, als jij in deze stressreactie terecht komt? In dit artikel krijg jij dé 5 tips om “het monster stress” onder controle te krijgen.

Wanneer is stress problematisch?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat stress eigenlijk is. Stress kan vanuit verschillende hoeken bekeken worden, maar eigenlijk is het heel simpel: stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt bij een bepaalde interne of externe gebeurtenis. Maar wat gebeurt er dan precies? Stress zorgt voor een alarmsignaal in onze hersenen. Het hormoon adrenaline komt vrij, je bloeddruk en je hartslag stijgen enorm en het bloed stroomt naar je spieren en je hersenen. Daarna komt er cortisol vrij, het stresshormoon.

Af en toe een stressmomentje kunnen wij prima tegen. Onze stressreactie hielp ons zelfs ooit om te overleven. Maar vandaag de dag hebben wij veel stressmomenten die vaak wel heel lang duren. We zijn continue bezig met studeren, werken, onze computer of telefoon. We feesten lekker door en hebben tegelijk veel zorgen. Dat zijn heel veel continue kleine stressprikkels, die ervaren worden als één lange stressreactie. Ons lijf kan terecht komen in één grote stressreactie die niet meer te stoppen is. Stress wordt dan ook problematisch als de stress te lang aanhoudt en je geen tijd meer hebt voor ontspanning. Dat kan komen door bijvoorbeeld conflicten in relaties, te veel van jezelf eisen of een constant te hoge werkdruk. Met als gevolg oververmoeidheid, hoofdpijn en het bekende korte lontje…

Hoe kun je het beste met stress omgaan?

Hoe je het beste met de stress kunt omgaan, is afhankelijk van waar de stress vandaan komt. Het is dus eerst belangrijk om dat te achterhalen. Als je dit nog niet zo makkelijk vind, wordt binnen het boeddhisme meditatie niet alleen gebruikt om stress te voorkomen en te genezen (daarover hieronder meer) maar ook om de oorzaak naar voren te halen. Als jij tijdens een meditatie maar niet kan stoppen aan werk te denken, is dat misschien een teken dat je er iets té veel mee bezig bent. Als jij bijna in slaap valt, is het een teken dat je lichaam wat extra rust nodig heeft. Als je ongeduldig naar jouw telefoon wilt grijpen, is dat misschien een teken…

Het goede nieuws is dat je goed om kunt leren gaan met stress. Om jullie een handje op weg te helpen, hebben wij dé 5 tips waarmee jij “het monster stress” onder controle krijgt:

Knuffelen

Op het moment dat we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien), komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid, wat natuurlijk heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden. Maar het doet meer dan dat… Het zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt, jouw hartslag omlaag gaat en het stresshormoon cortisol verminderd. Dus heb je even het gevoel dat het te veel wordt? Zoek iemand op om mee te knuffelen (een huisdier mag ook)! Hoe langer en intenser je knuffelt, hoe groter het effect is.

Monotasken

Stop met multitasken! Uit onderzoek van de University of California, waar eerder in dit artikel ook naar verwezen is, is gebleken dat multitasken (met name in de vorm van doorlopende toegang tot e-mail en andere berichten) veel stress oplevert. De gevolgen van multitasken, bijvoorbeeld het vaker maken van fouten, leveren daarnaast ook weer stress op.

Probeer dus te stoppen met het doen van alles tegelijk en kies jouw taken uit die je als eerst van jouw to-do lijstje af wil vinken. En hier geldt: als je wisselt ben je af.

Meditatie

Deze kan voor sommigen voor de hand liggen, maar toch lijken heel veel mensen die te maken hebben met stress nog niet aan meditatie te doen. Want, helpt dat wel bij mijn specifieke oorzaak? Zeker, want het zorgt er voor dat zowel de fysieke als mentale spanningen in je lichaam afnemen.

Tijdens het mediteren komt de ademhaling tot rust en nemen spierspanningen af. Naast momenten van ontspanning creëer je door het mediteren ook momenten van rust en herstel in je leven, iets dat van essentieel belang is om langdurige stress los te laten. Je neemt de tijd om ‘bij te tanken.’ Je geeft spanning minder de kans zich op te bouwen. Mediteren heeft dus niet alleen een herstellende functie maar ook zeker een voorkomende functie.

Wees assertief

Een andere manier om te voorkomen dat je veel stress in je leven toelaat, is om assertief op situaties te reageren. Geeft jouw baas je een hele stapel werk en weet je bijna zeker dat je het niet aan kan zonder over te werken? Of heb je even geen zin om met die ene vriend of vriendin af te spreken, omdat je even een rustmomentje nodig hebt?

Geef op tijd aan waar jij behoefte aan hebt. Je zult snel genoeg merken dat anderen dit alleen maar waarderen en er rekening mee proberen te houden.

Herkaderen

Binnen NLP gebruiken we veel technieken die je kunt inzetten om stress te verminderen: ankeren, gebruikmaken van submodaliteiten en nog veel meer. Eén van die vele technieken is het herkaderen van jouw problemen door het in een ander daglicht te gaan zien. Het zal misschien niets veranderen aan die stressvolle situatie op zich, maar het kan er zeker voor zorgen dat je er minder lang mee in je hoofd blijft zitten aangezien je anders tegen de situatie aankijkt.

Om het voorbeeld van werk er nog maar eens bij te nemen: de te grote stapel werk die je van jouw leidinggevende hebt gekregen blijft hetzelfde, maar door er anders naar te kijken kan jouw hele perspectief op de situatie veranderen. In plaats van te denken “wat een rotklusje” zou je kunnen denken “wat mooi dat mijn baas mij zo vertrouwt dat ik al dat werk goed kan doen”, het is in jouw hoofd gelijk een minder “erge” gebeurtenis.

Welke van bovenstaande tips ga jij als eerste uitproberen om jouw stress te verminderen?

Foto door energepic

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.