Motivatie om voor het lastige te kiezen krijg je zo

Als mens willen wij vaak zo snel mogelijk een zo fijn mogelijk gevoel. Het probleem is echter dat dit niet altijd ten goede komt van onze “toekomstige ik”. Het zou zo kunnen zijn dat je op dit moment iets moet doen waar je geen zin in hebt (of iets moet laten), zodat je daar in de toekomst profijt van hebt. Op dit moment voelt het bijvoorbeeld heel goed om even een koekje te nemen of die zak drop leeg te eten, maar je weet dat dit in de toekomst extra kilo’s betekent. Ach, dan sport je dat er toch weer vanaf? Even op de bank liggen klinkt ook wel interessant. Wij zijn op zoek naar iets wat ‘instant gratification’ heet en willen het lastige werk niet nu doen.

Op het moment dat mensen doelen willen behalen, weten zij vaak heel goed wat zij willen doen. Wil je afvallen? Dan weet je wat je moet doen. Wil jij meer verdienen? Dan weet je waarschijnlijk ook wat je moet doen. Wil je meer rust in jouw leven? Je weet vast wel welke dingen je moet doen en laten die een verschil teweeg kunnen brengen. Er is echter een grote kans dat jij jouw huidige fijne situatie verkiest boven de korte pijn die je moet voelen om jouw doel te behalen. Heel logisch, zo zijn wij als mens geprogrammeerd! Maar, wat kun je dat wel doen?

Op het moment dat jij jouw toekomstige doelen groter maakt, komen ze hoger terecht komen in iets wat wij in NLP neurologische niveaus noemen. Op het moment dat jij je alleen focust op het gedrag (ik eet geen snoep meer), zal “de makkelijke optie” altijd winnen. Op het moment dat jij je focust op jouw missie of identiteit (ik wil een fit persoon zijn zodat ik er kan zijn voor mijn kleinkinderen), zal het een stuk makkelijker zijn om jouw huidige gedrag aanpassen om jouw toekomstige doel te bereiken. 

Maak het doel dus groter, specifieker en wees niet bang om groot te denken. Wil jij in één weekend jouw doelen duidelijk hebben en kijken naar hoe jij dit kunt bereiken? Begin april staan wij weer in het De La Mar Theater in Amsterdam met Droom Leef Geniet, waarin wij je gaan meenemen in hoe je een leuker leven kunt leren! Zien ze we daar?

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.