Hoe weet je wat je wil met jouw leven?

Misschien zijn vragen als “welke kant wil ik op met mijn leven?”, “wat is überhaupt de zin van het leven” en “wat nou als ik niet alles er uit haal?” wel vragen die regelmatig in jouw hoofd langs komen. Niet leuk, die onzekerheid. Gelukkig is er één simpele vraag die jij jezelf kunt stellen om meer duidelijkheid in jouw leven te creëren.

Bedenk als eerste: wat is mijn belangrijkste waarde in het leven? Niet meerdere principes of 10 waarden – 1 waarde.

Dit is namelijk waar jij op een fundamenteel level op “aan” gaat en waar jij voldoening uit haalt. Als jij jouw waarde niet helemaal duidelijk hebt, weet je niet waar je naartoe werkt. Op het moment dat jij doelen stelt die niet aansluiten bij jouw belangrijkste waarden, is het makkelijk om deze op te geven. Ze resoneren niet me je. Elk doel dat jij stelt, hoort je dichter bij jouw ideale leven te brengen. Op het moment dat jij jouw belangrijkste waarde duidelijk hebt, kun je doelen stellen die je hier dichter bij zullen brengen.

Veel voorkomende waarden zijn ‘vrijheid’, ‘goed doen voor anderen’ en ‘fysieke & mentale gezondheid’. Laten we als voorbeeld vrijheid als belangrijkste waarde nemen:

Op het moment dat iemand een klus voor jou heeft die een enorme (maar niet levensveranderende)hoeveelheid geld zou opleveren, is het verleidelijk om dit aan te nemen. Maar wat nu als je hier een jaar lang 100 uur per week voor moet werken, je op een bepaalde manier voor moet kleden en een heel andere persoonlijkheid aan moet nemen. Je kunt niet creatief zijn en moet hersenloos werk doen. Dit sluit niet aan bij jouw belangrijkste waarde: vrijheid. Je zult hier dus niet gelukkig van worden, ook al heeft het wel een belangrijk voordeel.

Stel jezelf bij elke mogelijkheid daarom de vraag: sluit dit aan bij mijn belangrijkste waarde en brengt dit mij dichter bij mijn ideale leven?

Maak het niet lastiger dan dat het is. Antwoord met jouw hele lichaam, niet alleen met je hoofd. Stel jezelf de vraag: Boeit dit mij en waarom boeit dit mij?

Tijdens de theatershow ‘Droom Leef Geniet’ gaan we uitgebreid aan de slag met jouw belangrijkste waarden. Kom je ook?

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.