gewoontes vasthouden

Hoe hou je gewoontes vol (ook na een inspiratie boost)?

Het is alweer een maand geleden dat we een fantastisch weekend hebben gehad tijdens de 10de editie van Droom Leef Geniet! Tijdens het weekend heb je nagedacht over hoe jouw leukste leven er uit kan gaan zien en hoe je dit kan gaan bereiken. Misschien kwam je tot de conclusie dat je nog beperkende overtuigingen hebt waar je vanaf wilt of ben je tot de conclusie gekomen dat je groter mag dromen. Je zit weer vol met motivatie!

Maar om dat droomleven te behalen, zul je de juiste acties moeten ondernemen. Ook na het evenement. Het gaat om gewoontes bouwen en deze vasthouden. Je wilt jouw neurologische paden die “het goede” doen zo sterk mogelijk maken. Het boek Atomic Habits heeft het over vier stappen om gewoontes vol te houden. Lees hieronder hoe 👇

Maak het vanzelfsprekend

Je wil dat je gewenste gewoontes onderdeel worden van je dagelijks leven, zodat het een automatische en natuurlijke reactie wordt. Dit kun je doen door je omgeving zo in te richten dat het uitvoeren van de gewenste gewoonte de standaard optie is. Als je bijvoorbeeld wil beginnen met het lezen van meer boeken, zorg er dan voor dat je een boek naast je bed hebt liggen. Hierdoor wordt het vanzelfsprekend om voor dat je gaat slapen een boek te pakken en te lezen.

Maak het aantrekkelijk

Dit principe gaat over het aantrekkelijk maken van de gewoonte die je wilt ontwikkelen, zodat je gemotiveerd blijft om deze uit te voeren. Een manier om dit te doen is door de gewoonte te associëren met een positieve emotie of beloning. Dit zorgt voor een dopamine spike! Als je bijvoorbeeld regelmatig wil gaan sporten, kies dan een sport of activiteit die je leuk vindt of waar je energie van krijgt. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om de gewoonte uit te voeren!

Maak het gemakkelijk

Hoe lekker zou het zijn als het gemakkelijk zou zijn om de door jouw gewenste verandering uit te voeren? Maak daarom de drempel om jouw gewoonte uit te voeren kleiner. Als je wil beginnen met mediteren, begin dan met een korte sessie van 1-2 minuten per dag in plaats van een langere sessie van 30 minuten. Hierdoor wordt de gewoonte minder intimiderend en gemakkelijker om vol te houden.

Zorg dat het voldoening geeft

Om een gewoonte vol te houden, is positieve feedback en beloning van cruciaal belang. Een manier om dit te bereiken is door je voortgang bij te houden en kleine successen te vieren. Bijvoorbeeld, als je probeert te stoppen met roken, kun je bijhouden hoeveel dagen je al niet hebt gerookt en jezelf belonen als je een bepaald aantal dagen hebt bereikt. Dit maakt het uitvoeren van de gewoonte bevredigend en motiveert je om door te gaan.

Hopelijk helpen deze vier mindset tips je om jouw gewenste gewoontes makkelijker vol te houden. Wil je meer inspiratie? Kijk dan op deze pagina.

Share the love

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe haal je je doelen? Twee dagen vol met tips en technieken.